Кошик
48 відгуків
АКЦИЯ НА ОБОРУДОВАНИЕ GOODFOOD ДО 31 ОКТЯБРЯ 2021 ГБесплатная доставка
+380632333940
+380955526006
+380674623443
УкраїнаКиївул. Тростянецкая, 51
Оборудование для профессиональной кухни ресторана, кафе, бара, столовой и фаст-фуда
Кошик

Як вибрати соковижималку

Як вибрати соковижималку

Смачний сік – це завжди добре. Неважливо, яка пора року за вікном – вітаміни потрібні організму постійно. Відомо, що найбільше їх в натуральному, свіжовичавленому соку. У магазинах він якщо і продається, то коштує недешево. Але навіщо кожен раз...

Смачний сік – це завжди добре. Неважливо, яка пора року за вікном – вітаміни потрібні організму постійно. Відомо, що найбільше їх в натуральному, свіжовичавленому соку. У магазинах він якщо і продається, то коштує недешево. Але навіщо кожен раз тратити багато, коли можна, заплативши один раз, надовго забезпечити себе натуральними соками. Просто купіть електричну соковижималку.

А пам'ятаєш, як все починалося?

Сік з овочів і фруктів люди вичавлювали з незапам'ятних часів. Однак до середини минулого століття робилося це досить примітивними силовими методами – плоди тиснули, подрібнювали, використовуючи для цього різні преси або спеціальні насадки (шнеки) до м'ясорубок. Результат виходив відповідний, деколи мало схожий на сік – пюреобразная, з твердими шматочками фруктів або овочів маса.

Виробники побутової техніки розуміли, що потрібно змінювати ситуацію. В самому кінці сорокових років XX століття з'явилися перші екземпляри соковижималок з центрифугами. Перші зразки соковижималок-центрифуг, звичайно, мало походили на сучасні. Це були громіздкі прилади, укомплектовані великою чашею з високими стінками, яка спеціальним кріпленням фіксувалася і зміцнювалася на двигуні. Жодних відділень для макухи передбачено не було, тому кожні кілька хвилин соковитискач потрібно було відключати і вручну видаляти відходи виробництва. Погодьтеся, навіть не дивлячись на те, що якість соку, одержуваного за допомогою таких апаратів, було досить високим, саме його виробництво приносило чимало клопоту. А якщо ще готувати сік не з груш або яблук, а, приміром, з томатів, у яких тонка шкірочка, або з продуктів з волокнистою структурою – процес перетворюється майже на тортури.

Довго так тривати не могло. Приблизно з середини п'ятдесятих років минулого століття фахівці однієї з фірм-виробників (швейцарської Rotel) намірилися соковитискач вдосконалити. Вони проводили різноманітні тестування, активно працювали з клієнтами, які придбали прилади – збирали і обробляли їх відгуки. У процесі з'ясувалося, що двигуни у соковижималок досить швидко виходять з ладу. Справа в тому, що під час отримання соку, коли в ситі з'являлися овочі або фрукти, центр ваги апарату зміщувався, підсумком чого ставала згубна вібрація. Вона-то і була головною проблемою, – це через неї так довго служили мотори, з-за неї соковижималка скакала по столу, наче антилопа по савані. Втім, проблеми потім і з'являються, щоб їх вирішувати. Випадок з соковижималкою не став винятком – через пару років швейцарці запатентували цілком пристойний девайс, якісно, майже не вібруючи, вичавлює сік. Досягнутий цей прогрес був не в останню чергу ще й тому, що була вирішена проблема видалення з сита макухи – адже залишки в ситі також сприяли вібрації. З тих пір соковижималка широкою ходою крокує по кухнях всього світу. Воно і зрозуміло – що може бути краще склянки свіжовичавленого соку на сніданок? Хіба що два стаканчика...

Цитрусовий рай

Перш ніж купувати соковитискач слід визначитися з тим, який сік ви будете з нею робити. Якщо ви любитель цитрусових – зовсім не обов'язково купувати прилад з центрифугою. Для цих фруктів придумані спеціальні моделі. Вони так і називаються: «для цитрусових». З їх допомогою апельсини, лимони та грейпфрути віддадуть всю свою цілющу вологу. Конструкція цих апаратів проста – мотор, спеціальна насадка (ребристий конус) і ємність, в яку ллється сік. Вранці ми часто поспішаємо і часу на сніданок трохи – щоб процес соковыжимания не розтягнувся «на довгі роки» купуйте більш потужну «цитрусову» модель. Взагалі потужність цих приладів, як правило, не більш 100 Вт, проте починається з 20. Зрозуміло, чим цей показник менше, тим неторопливее заповнюється соком ваш стакан.

Важливий момент – об'єм резервуара для соку. Відомо, що свіжий сік цитрусових слід пити відразу після приготування – тільки в цьому випадку в ньому зберігаються всі корисні речовини. Природно, виробники подібних приладів теж про це знають. Саме тому і випускають соковижималки, розраховані на пару стаканів – що називається «для себе і для подруги». Втім, є і моделі з резервуаром місткістю літр і трохи більше – для великих сімей.

Носик соковижималки, через який ви будете наливати свіжий, ароматний сік повинен бути сконструйований зручно, щоб ні краплі дорогоцінної вологи не пролилося повз. Добре, якщо він буде ще й з додатковим фільтром.

Але є й інший варіант – пряма подача соку. Цитрусова свіжість у цьому випадку відразу потрапляє в склянку, а не збирається в ємності соковижималки – менше посуду мити, та й випити сік можна швидше.

Непогано якщо конструкція соковижималки передбачає режим «реверс» – це коли конус може обертатися в різні сторони. У цьому випадку коефіцієнт корисної дії (ККД) приладу збільшується – з апельсином або мандарином він розправляється по повній програмі, витискуючи все без залишку.

Хтось любить сік з м'якоттю, а хто-то без неї. Соковитискач зможе догодити і тим, і іншим, правда, тільки в тому випадку, якщо в ній передбачена можливість зміни величини прорізів насадки (вона може бути продовженням конуса або кріпитися окремо), крізь які ллється сік. Чим менше отвір, тим менше м'якоті в соку.

Цитрусові, як всі знають, бувають різних розмірів. Одна справа – невеликий мандарин, зовсім інше – грейпфрут величиною із страусине яйце. До чого це ми? До того, що здорово, якщо комплект поставки соковижималки передбачає насадки для віджимання соку з плодів різної величини. Чим більше величина конуса відповідає величині фрукта – тим більше соку вийде.

Ще одне – тримач для фруктів під час віджиму. Краще якщо він буде. Просто з ним зручніше і безпечніше, ніж намагатися утримати половинку, наприклад лимона, руками. Ну і зовсім вже для естетів – шкала для визначення рівня рідини в резервуарі для соку. Стане в нагоді вона, перш за все, під час приготування різних коктейлів, де рецептуру потрібно дотримуватися неухильно: написано «влити 30 грамів соку лайма» – стільки і вливайте. І ні грамом більше – інакше це вже інший коктейль!

Ось така вона – соковижималка для цитрусових. Запевняємо вас, якщо до соку з яблук, груш, слив, моркви та інших фруктів та овочів ви не байдужі, але п'єте їх лише принагідно, а ось апельсиновий або грейпфрутовий поглинаєте літрами – купувати вам потрібно саме такий прилад. Стоять цитрусові соковижималки, в основному не дорого – від 500 рублів. Однак є моделі і за 3-5 тис. рублів – все залежить від потужності, матеріалу з якого виготовлений прилад (пластик або метал) і зарозумілості виробника.

Універсальні солдати

Відцентрові або універсальні соковижималки можуть вичавити сік з усього. Ну, майже все, звичайно. Перед покупкою обов'язково уточніть, з яких саме фруктів і овочів може віджати сік сподобалася вам модель. Зазвичай ця інформація є в керівництві по експлуатації приладу. Часто там згадані і ті продукти, з яких віджимати сік не варто.

Універсальні соковижималки влаштовані дещо складніше цитрусових, займають більше місця на кухні, так і стоять, в основному, дорожче – ціни стартують від 1,2 тис. рублів, верхня межа – 20-25 тисяч.

Потрапляючи в відцентрову соковижималку, плоди подрібнюються дискової теркою, а потім опиняються в сепараторі. Для тих, хто не вкурсе, нагадаємо – сепаратор це пристрій, що дозволяє ділити продукт на фракції з різними характеристиками (масою, щільністю і т. д.). Відцентровий сепаратор в соковижималці відповідає за відокремлення власне соку від м'якоті овочів або фруктів. В сучасних соковижималках вони бувають двох видів – циліндричні та конічні.

Циліндричний сепаратор володіє високим ККД – не менше 90% всього соку, що міститься в продукті, як правило, потрапляє в призначену для нього ємність. Здавалося б – що ще потрібно? Але є одна проблема – подібні агрегати не можуть автоматично відкидати м'якоть в спеціальний контейнер – її потрібно виймати вручну. Таким чином, приготувати з допомогою приладу відразу багато соку з усіх дарів вашого саду-городу не вийде. Лише 2-3 склянки. А потім треба буде витягти макуха. І так щоразу.

Якщо ж сепаратор у соковижималки конічний – непотрібні залишки автоматично потрапляють в призначений для них контейнер. Але і тут не все гладко. Справа в тому, що за все треба платити – в даному випадку за зручність доведеться розплачуватися кількістю віджатого соку. Подібні соковижималки віджимають його в два рази гірше, ніж «циліндричні». Виходить, що необхідно зробити вибір – пожертвувати зручністю використання, але заощадити на овочах і фруктах або платити більше, але менше мучитися.

Коли вибір між циліндричним і конічним сепаратором, нарешті, зроблений – варто звернути увагу і на інші параметри. Почнемо з потужності – вона може бути різною – від 200 до 1200 Вт. Однак слід зазначити, що деякі виробники іноді використовують свої, відмінні від стандартних методики вимірювання цього параметра. Тому цифри в них виходять вражаючі, але в реальних робочих умовах недосяжні. А це вже схоже на обман покупців. Не варто гнатися за супермощной соковижималкою – ви ж не збираєтеся достроково виконувати соціалістичні зобов'язання. Орієнтуватися можна на моделі потужністю від 250 до 700-800, максимум 900 Вт.

Купувати соковитискач з контейнером для готового соку або ту, в результаті роботи якої сік ллється відразу в чашку? Тут все залежить від того, наскільки великі ваші кухонні простори. Якщо вони рівні стандартам «хрущовки» – можна і без контейнера обійтися, адже останній дещо збільшує розміри і без того не самого маленького побутового приладу. Ну а якщо площі дають – беріть з контейнером: отожмете відразу багато соку.

Швидкість обертання центрифуги. Від цього показника, в тому числі, залежить те, скільки соку ви в результаті отримаєте. Треба визнати, що тут виробники теж не завжди чесні з потенційними покупцями своєї техніки. Деякі просто не вказують цей параметр, інші ж стверджують, що центрифуга в їх приладах розкручується до космічних швидкостей, наприклад, – 20 тис. оборотів в хвилину. Може і розкручується, але навіщо? Все це нагадує ситуацію з пральними машинами: більшість обивателів впевнене, що чим вище швидкість віджиму білизни – тим краще. Але ж це не так – оптимальна швидкість, з якою бажано віджимати більшу частину тканин – 600-800 обертів, махрові речі можна віджимати і при 1000 оборотах. А все, що вище – рекламний прийом – лише збільшує вартість техніки. Так само і з соком – оптимальна швидкість обертання центрифуги – 8-10 тис. оборотів в хвилину.

Продовжимо тему швидкості. Не дарма кажуть: «тихіше їдеш – далі будеш». До швидкості віджимання соку це теж відноситься. Справа в тому, що чим вона менше, тим менше м'якоті потрапляє в готовий продукт. Втім, хтось любить сік з м'якоттю. Тоді «тисніть на газ», а вірніше, встановлюйте в відповідне положення регулятор швидкості роботи соковижималки – він повинен бути обов'язково передбачений конструкцією. Пам'ятайте, що сік з овочів і фруктів найкращим чином виходить при різній для того чи іншого виду плодів швидкості. Інформація про це завжди є в керівництві по експлуатації приладу. До речі, дотримуючись швидкісний режим віджиму можна приблизно на 5% покращити кінцевий результат – збільшити кількість соку.

Обов'язково зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлена сітка центрифуги. Добре якщо це буде нержавіюча сталь. Сітка повинна бути досить тонкою і мати багато отворів – чим більше, тим краще.

Контейнер для подачі овочів і фруктів. Зрозуміло, він повинен бути зручним – з широким подає лотком, щоб можна було покласти одразу кілька плодів або їх частин.

Комплектація – чим він різноманітніший, тим краще. Звичайно, повинен бути штовхач для плодів, бажано, щоб були присутні щіточки для чищення соковижималки, терки, конуси для цитрусових. Чим менше в соковижималці знімних деталей, які потрібно мити після використання агрегату – тим легше буде доглядати за приладом. Мережевого шнура слід бути довжиною не менше метра. Добре якщо передбачено відділення для його прибирання.

Соковижималка універсальна Вичавлювати або не витискати?

Перед покупкою соковижималки (особливо універсальної) переконайтеся в тому, що вона вам дійсно потрібна. Повірте, історія знає мільйони випадків, коли, віджавши сік пару-трійку раз, соковижималка стає пам'ятником міщанського бажання господарів бути не гірше інших. Якщо у вас є дача, на якій вирощуєте овочі і фрукти і якщо ви робите заготовки на зиму – мабуть, без цього агрегату вам не обійтися. Якщо на дачі немає, але є в сім'ї маленька дитина або літня людина: теж згодиться – вітаміни. Якщо ваше прагнення до здорового способу життя не знає перешкод, і ви впевнені, що вам не буде лінь мити соковитискач після кожного використання – купуйте. А от якщо вам просто раз в півроку хочеться свіжого сочку – краще випити його в кафе або купити в магазині. У будь-якому випадку – смачного, свіжого соку вам і довгих років життя!

Інші статті
  • Огляд настільної індукційної плити Gastrorag TZ-JDL-C30A1
    Огляд настільної індукційної плити Gastrorag TZ-JDL-C30A1
    Зараз в нашому огляді — одноконфорочная індукційна плита TZ-JDL-C30A1 бренду Gastrorag. Фірма Gastrorag позиціонує себе як виробник висококласного обладнання, її цільова аудиторія — компанії і заклади громадського харчування (кафе, бари, піцерії, ресторани, де необхідно готувати багато і швидко).
    Повна версія статті
  • Як вибрати індукційну плиту. Переваги і недоліки
    Як вибрати індукційну плиту. Переваги і недоліки
    Вперше на ринку кухонного обладнання з'явилися індукційні плити у 80-ті роки минулого століття. Спочатку пристрої цього типу були досить дороги і використовувалися в основному на кухні «просунутих» ресторанів. По мірі розвитку технологій виникло обладнання за прийнятними цінами – малогабаритні настільні індукційні плити в металевому і пластиковому корпусі, з однією або двома конфорками. Тільки подібні пристрої під брендом GASTRORAG, придатні для застосування на професійній кухні,
    Повна версія статті